6a Fira Modernista 2010 amb 7a Festa del Comerç
· On? Carrers Girona, Aragó i Diagonal
· Quan? Del 28 al 30 de maig de 2010
· Dies? Divendres, Dissabte, Diumenge
Del 28 al 30 de maig de 2010 celebrarem la sisena edició de la Fira, i comptarem amb la presència per primer cop de tres entitats: el Museu del Modernisme Català, inaugurat el 18 de març, format per obres d’una col·lecció particular de la família Pinós, que amb els anys han anat col·leccionant autèntiques joies modernistes de pintura, mobiliari o escultura d’artistes de la talla de Josep Llimona, Eusebi Arnau, Lambert Escaler, Santiago Rusiñol, Joan Brull, Ramon Casas o el mateix Gaudí; l’Ajuntament de Canet de Mar, que disposa de patrimoni de Lluís Domènech i Montaner de diferents èpoques perquè va ser el poble de la seva mare i de la seva esposa, on sempre va fer l’estiueig i on va projectar part de les seves obres, i el Parc d’Atraccions Tibidabo, que ens aportarà una visió més lúdica del Modernisme. Aquesta entitat forma part de la Ruta del Modernisme de Barcelona per atraccions emblemàtiques com l’avió o la talaia, però sobretot pel Museu d’Autòmats, inaugurat juntament amb el parc el 1901.
Com altres anys, hi posaran parada també la Ruta del Modernisme de Barcelona, la Ruta Europea del Modernisme, la Casa Àsia–Palau Baró de Quadras, las Golondrinas, la Pobla de Lillet–Jardins Artigas, la ciutat autònoma de Melilla, l’Ajuntament de Riga (Letònia), l’Ajuntament de Palma de Mallorca, Turisme de Barcelona i ProEixample.
A la revista dediquem una entrevista a Gabriel Pinós, que ens parla del Museu del Modernisme Català, i també hi trobarem l’article de la periodista especialitzada en Modernisme Tate Cabré “El Museu secret del Modernisme a l’Àfrica”, dedicat a la ciutat autònoma de Melilla, la tercera ciutat espanyola amb més edificis modernistes gràcies a l’influencia que hi va exercir l’arquitecte català Enric Nieto, que va establir-s’hi el 1909. L’article “Tramvies de Barcelona”, de Xavier Maraña, ens explica un tros de la història de vies i tramvies de la Barcelona de principi de segle. A la revista hi trobarem també les promocions habituals per visitar edificis modernistes i l’oportunitat d’apuntar-se a les visites gratuïtes a la Sagrada Família.
Anima’t a venir vestit d’època a la Fira! Et fem una foto i te la regalem, i entraràs en el sorteig d’un viatge per a dues persones a la ciutat de Melilla! Repetim també l’envelat amb els automòbils d’època, el documental Modernisme i Societat, del Réseau Art Nouveau Network, i l’exposició de cartells de cinema mut i de projectors vintage, però aquest any amb la novetat de visites guiades.
Divendres tindrà lloc al Gran Hotel Havana la xerrada “Mobiliari i decoració a l’època del Modernisme” a càrrec de Teresa-M. Sala, professora d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. A la nit, cinema a la fresca amb el Nou Cinematògraf Napoleon, amb pel·lícules de cinema mut com Sortida dels obres de la fàbrica Lumière (1895), la primera pel·lícula de la història.
El trenet tripulat, gegants, el tast de la vaca rostida en ple carrer, ruta “La dreta de l’Eixample de Cerdà a Gaudí”, a càrrec de Joaquim Ullan, del Cercle Català d’Història, l’espectacle de titelles Domènech i Montaner vs lldefons Cerdà, la pianola, la demostració d’oficis antics, un concurs de fotografia sobre la Fira Modernista i dos tallers –Estampa el teu mocador modernista, de Coreixample, i Taller de xapes, de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà–, completaran les activitats de la Fira, que cada any va creixent i es va consolidant dins del ventall de festes i fires de la ciutat gràcies a tots i a totes els qui ens visiteu.
Organitza:
Col·labora:
Mapa de Localització
Carrers Girona, Aragó i Diagonal, Barcelona (41.395836, 2.169736)