Fira Modernista de Barcelona

Fira Modernista de Barcelona

15a Fira Modernista de Barcelona 2019

· On? Carrers Girona, Aragó i Diagonal
· Quan? Del 31 de maig al 2 de juny de 2019
· Dies? Divendres, Dissabte, Diumenge

Els propers 31 de maig i 1 i 2 de juny de 2019 celebrarem la quinzena edició de la Fira!, com sempre dins del marc de la Festa Major de la Dreta de l’Eixample i principalment al carrer Girona, entre l’avinguda Diagonal i el carrer València.

Enguany dediquem la Fira a l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol, coincidint amb el 140è aniversari del seu naixement i la celebració de l’Any Jujol, impulsat per l’Ajuntament de Sant Joan Despí, d’on va ser arquitecte municipal de 1926 a 1949. Per aquet motiu, l’Ajuntament d’aquesta localitat vindrà per primer cop a la Fira, on ocuparà una parada i promourà el seu patrimoni modernista. Josep Maria Jujol Jr. ens diu a l’entrevista de la revista de la Fira que “Jujol va ser un geni avançat a la seva època que va posar color a l’obra de Gaudí”, i per saber-ne més podeu llegir també l’article de Carles Español, del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Sant Joan Despí, sobre la seva obra.

Una de les primícies d’aquest any és l’edició de l’àlbum de cromos de la Fira Modernista que els infants podran anar completant recollint els cromos per les parades. La idea és editar-ne un cada any entorn del personatge, edifici o esdeveniment a qui es dediqui la Fira; aquest any serà Jujol. La idea ha sorgit de l’Ajuntament de Sant Joan Despí, que amb motiu de l’Any Jujol també n’editarà un, però destinat als infants de les escoles del municipi.

Una altra novetat és l’exposició de vehicles de la Plataforma per a la Defensa del Patrimoni Històric i el Cau del Jubilat de Bombers de Barcelona, que portaran una bomba manual de 1839, que funcionava durant el Modernisme, una bomba de 1887 i el camió de bombers Genoveva, amb cavalls i ninots de plàstic que simularan els animals que el tiraven i els bombers que el manejaven. Però el més espectacular serà la demostració de com funcionava la bomba de 1939; acosta-t’hi i veuràs com s’apagaven els incendis entre 1839 i 1922 i podràs provar la força dels teus braços bombejant aigua a 200 litres per minut!

Divendres, l’Associació Teatre Dona i Descabellades faran una rua, com a principi del segle XX, per reivindicar el vot de les dones, i dissabte ens mostraran la seva creativitat amb un recital de poemes sobre l’obra de Jujol.

Durant la Fira busqueu el Turista Modernista! un personatge amb un barret de copa i bigoti imperial que visita les diferents fires modernistes de la província amb una potent ullera de llarga vista i la seva atrotinada bossa de viatge. Si el veieu, feu-vos una foto amb ell i publiqueu-la amb l’etiqueta #elTuristaModernista! Activitat organitzada per la Diputació de Barcelona per promoure les fires modernistes de la província.

Altres novetats són la presentació de la reproducció de la desapareguda cascada de la Casa Vicens al Museu AGBAR de les Aigües; a la seva parada hi veuràs un corpori d’aquesta meravellosa obra de Gaudí. Melilla ens mostra vídeos del seu ric i ampli patrimoni modernista i la plataforma “Recuperem el Taller Masriera”, impulsada per l'AVV de la Dreta de l'Eixample, Òmnium Eixample i el Casal de Joves la Dreixa, organitza activitats per reivindicar que aquesta obra, antic taller d’artistes i propietat del joier, pintor i escenògraf Lluís Masriera, es converteixi en un equipament cultural per al barri. I també gaudirem d’un nou espectacle per als més petits, Ja arriba el tramvia!, per riure i gaudir.

Aquest any a l’envelat de la Fira hi tindrem quatre xerrades: divendres, “Les colònies tèxtils i el món de la dona”, a càrrec d’un habitual de la Fira, en Josep Lluís Moya, i “El Modernisme i els Bombers a Barcelona”, a càrrec de Josep Maria Royes, tècnic de Bombers, i Pere González, caporal de Bombers, jubilats, amb una descripció de com eren els bombers, les casernes, l’utillatge i la seva evolució durant aquest període de temps; dissabte, “Jardins de llum. El vitrall en el mobiliari modernista”, a càrrec de Núria Gil Farré, Dra. en Història de l'Art, de l’Associació per a l’Estudi del Moble, i “Jujol, a l'ombra d'Antoni Gaudí”, a càrrec d’Alba Vendrell, historiadora de l’art.

També pots passar-te pel Mercat de la Concepció a veure la col·lecció de cartells modernistes d’alimentació, per les parades Modernisme al Maresme a veure la mostra de l’ofici de neuler, Museu Arxiu Tomàs Balbeny a fer un taller de barrets, saludar el capgròs de Lluís Domènech i Montaner que porten des de Canet de Mar o fer una de les Rutes Jujol que organitzem.

I, per cert, estrenem nou decorat a l’envelat del fotògraf; vine vestit d’època i et farem una foto! Vine i gaudeix de la Fira!

Programa Fira Modernista 2019

 • 1
 • 2-3
 • 4-5
 • 6-7
 • 8-9
 • 10-11
 • 12-13
 • 14-15
 • 16-17
 • 18-19
 • 20-21
 • 22-23
 • 24-25
 • 26-27
 • 28
Organitza:
Ruta del Modernisme de Barcelona
Col·labora:
Ruta Europea del Modernisme
Museu del Modernisme de Barcelona
Ajuntament de Badalona
Casa de les Punxes
Sant Joan Despí
Centre Cultural La Casa Elizalde
Torre Bellesguard Antoni Gaudí
Museu AGBAR de les Aigües
Riga City Council
Ajuntament de Terrassa
Diputació de Barcelona
Museu d'Art de Cerdanyola
Ciudad Autónoma de Melilla
Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu
Modernisme al Maresme
Cementiris de Barcelona
Centre d'Estudis Domènech i Montaner (CEDIM)
Consorci de Turisme del Baix Llobregat
Ajuntament d'Alcoi

Mapa de Localització

Carrers Girona, Aragó i Diagonal, Barcelona (41.395836, 2.169736)

Carregant...
x
X