Fira Modernista de Barcelona

Fira Modernista de Barcelona

11a Fira Modernista de Barcelona 2015

· On? Carrers Girona, Aragó i Diagonal
· Quan? Del 5 al 7 de juny de 2015
· Dies? Divendres, Dissabte, Diumenge

Els propers 5, 6 i 7 de juny de 2015 celebrem l’11a edició de la Fira Modernista, que aquest any dedicarem a l’escultor Josep Llimona i Bruguera (1864-1934) amb motiu de les celebracions, el 2014, del 150è aniversari del seu naixement.

La revista, que més que mai bé farcida de descomptes i promocions de diversos edificis modernistes, serà testimoni d’aquesta celebració amb una entrevista al doctor en Història Francesc Fontbona i de Vallescar, expert en art català.

El divendres, a la seu del Districte, podreu gaudir de la xerrada “Josep Llimona, una vida dedicada a l’escultura (1864-1934)” a càrrec de Natàlia Esquinas, historiadora de l’art especialitzada en aquest escultor. Al Gran envelat s’hi exposarà un recull de fotografies d’obres de Llimona al Cementiri de Montjuïc, en una col·laboració de la fotògrafa Helena Aguilar i Natàlia Esquinas, amb fotografies preses amb una càmera de gran format o plaques, similar als aparells fotogràfics dels inicis de la fotografia.

Altres activitats relacionades amb Llimona seran les titelles Una nit en el museu perquè els infants, i no tan infants, descobreixin aquest escultor d’una manera didàctica; el Mercat de la Concepció, que sempre s’apunta a la festa, juntament amb l’associació de comerciants de la Dreta de l’Eixample Coreixample ofereixen el taller de manualitats “Escultor Llimona”, i també un de ben gustós, “Taller de cuina modernista”, al passadís central del Mercat; l’escola Escolàpies Llúria ofereix un taller d’escultures de fang per a nens i nenes de 2 a 6 anys i Coreixample un altre anomenat “Modela el Modernisme”.

Però la gran novetat d’aquest any és l’Automatàrium, una instal·lació teatral inspirada en els autòmats escurabutxaques de caire recreatiu construïts a final del segle XIX i principi del segle XX. T’esperen al Gran envelat el faquir, l’home forçut i la dona barbuda.

En les parades d’entitats modernistes ens visiten per primer cop l’Ajuntament de Terrassa, on l’arribada del ferrocarril en les últimes dues dècades del segle XIX va promoure la indústria tèxtil i un patrimoni industrial únic, obra de Lluis Muncunill, Josep Maria Coll, Melcior Viñals i Antoni Pascual, i que també promocionarà la seva Fira Modernista, la més important de Catalunya; la Torre Bellesguard, obra inèdita per a molts d’Antoni Gaudí que va obrir les seves portes al públic fa dos anys; el Museu d’Art de Cerdanyola, destinat a la conservació, la recerca i la difusió del patrimoni artístic de la ciutat, especialment el modernista, i el Consorci Turisme Baix Llobregat, que vindrà de la mà de la Colònia Güell i l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, on es troba aquesta colònia iniciativa de l’empresari Eusebi Güell. Un altra novetat de les parades és que Modernisme al Maresme (parada formada per Argentona, Canet de Mar i Mataró) oferirà el divendres una demostració de l’ofici de neuler organitzat pels mestres neulers des de 1895 Graupera.

En el Gran envelat disposarem un altre cop de dues carrosses de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres de Cementiris de Barcelona, del visionat del documental Modernisme i Societat del Réseau Art Nouveau Network durant els tres dies, i de la III Rua de cotxes antics que té el punt d’arribada i sortida a l’envelat, on estaran exposats.

Voleu veure com era un casament de l’època modernista? La Llanterna en representarà un, però amb toc humorístic. Tindrem la V edició de la Bicicletada Modernista del Museu del Modernisme Català, i Lluís Moya repetirà la xerrada de l’any passat “1900, l’any de l’optimisme” per a qui no hi va poder assistir.

Podreu gaudir de la visita guiada al Palau Macaya, obra de Josep Puig i Cadafalch, organitzada per l’Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan i l’Obra Social de la Fundació “la Caixa”, i de la ruta “No tot es façana, el cor del Modernisme”, organitzada per Coreixample.

Com sempre, gent vestida d’època del grup de La llanterna de Terrassa i d’altres grups o visitants ambientaran la Fira passejant amunt i avall lluint els seus vestits; també et convidem que ho facis tu. Vine a la Fira, si pot ser vestit d’època, i gaudeix de les activitats!

Organitza:
Ruta del Modernisme de Barcelona
Col·labora:
Ruta Europea del Modernisme
Museu del Modernisme de Barcelona
Turisme de Barcelona
Riga City Council
Ciudad Autónoma de Melilla
Ajuntament de Badalona
Museu AGBAR de les Aigües
Diputació de Barcelona
Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu
Ajuntament d'Alcoi
Modernisme al Maresme
Turisme Baix Llobregat - Colònia Güell
Torre Bellesguard Antoni Gaudí
Museu d'Art de Cerdanyola
Ajuntament de Terrassa

Mapa de Localització

Carrers Girona, Aragó i Diagonal, Barcelona (41.395836, 2.169736)

Carregant...
x
X